14. maaliskuuta 2013

Luomu ja homeopatia

Jussi Tammisolan eilinen haastattelu Ylessä on aiheuttanut jo pienen myrskyn eri medioissa ja nyt sitten myös Pro Luomu on saapunut kertomaan meille, että luomusääntöjä ei tarvitse noudattaa:

Luomueläinkin saa lääkkeitä

 

Pro Luomu rauhoittelee luomueläinten lääkinnästä syntynyttä kohua. Eläinlääkäri saa hoitaa luomueläimiä tarvittaessa antibiooteilla ja muilla tavanomaisessakin tuotannossa käytettävillä lääkevalmisteilla, jos eläimen sairauden hoito niitä edellyttää.

Tätä mieltä Jussi Tammisolakin oli, mutta kuten hän asian muotoili, lääkintä on erityisen rajattua, kuten myös Pro Luomu kohta jutussa myöntää:

Alle vuoden eläviä eläimiä kuten lihasikoja saa lääkitä antibiooteilla kerran, yli vuoden eläviä eläimiä kuten emakoita ja nautoja kolme kertaa vuodessa.

Sitten voisi kysyä, että mihin ihmeeseen tämä perustuu?

Jos eläin sairastaa neljä kertaa, niin miksi sitä ei saa neljää kertaa lääkitä asianmukaisin lääkkein?

Mikäli eläintä, joka on tuotannossa yli vuoden, tulee tarve lääkitä neljä kertaa vuoden aikana, eläin tipahtaa luomustatuksesta pois ja tämä asettanee tuottajan aika inhottavaan välikäteen.

Nimittäin tuottajan on äärettömän vaikea pitää luomueläimien seassa luomutuotantoon kuulumattomia eläimiä, niin hänellä on noin kaksi vaihtoehtoa.

Eläin lähtee teuraaksi saman tien, kiitos omituisten luomusääntöjen, tai sitten tuottaja pistää sormet ristiin ja koettaa lääkitä eläimen homeopatialla kuntoon, kun kolme kertaa oikeita lääkkeitä on käytetty, ja voihan siinä tietenkin käydä hyvällä tuurilla niin, että eläin jostain syystä palautuu tuotantoon, eikä luomustatusta eläimen kohdalta menetetä. Paljonko eläin sitten kärsii siitä, että se ei saanut hoitoa, vaan joutui tervehtymään kuin luonnollinen lajitoverinsa, jää arvoitukseksi, mutta näin tuottaja pystynee vähentämään tuotantotappioitaan, joita luomun omituiset säännöt saisivat aikaan.



Lisäksi luomueläinten varoaika antibioottikuurin jälkeen on kaksinkertainen tavanomaiseen tuotantoon verrattuna. Varoaika tarkoittaa sitä aikaa, jonka on kuluttava lääkekuurin jälkeen, ennen kuin lääkitystä eläimestä saatavia tuotteita saa käyttää ihmisravinnoksi.

Aivan käsittämätöntä tieteenvastaisuutta, eli että eläinlääkärin määrittelemää varoaikaa ei huomioida, vaan jostain omituisesta, taikauskoisesta syystä varoaika tuplataan.

Siinä menee hirvittävä määrä esimerkiksi maitoa hukkaan, joka olisi täysin lääkejäämistä vapaata maitoa eläinlääkärin määrittämän varoajan jälkeen, mutta luomusäännöt edellyttävät kaksinkertaista varoaikaa.

Onko meillä todellakin resursseja näin tuhlattavaksi ja ihmisille kelpaavaa tavaraa pitää hävittää vain siksi, että luomu haluaa olla mielikuvissa jotain ihmeellistä ja hienoa?

Tavanomaiset varoajat ovat täysin riittävät ja kuten olen jo aiemmin selittänyt, meijeri on erittäin kiinnostunut myös esimerkiksi antibioottien jäämistä.

Esimerkiksi juustojen valmistuksessa käytettävät mikrobit ovat erittäin herkkiä antibiooteille ja jos tällaista antibioottijäämäistä maitoa meijeriin pääsisi, tappiot olisivat meijerille hyvin merkittäviä, joten lääkejäämiä sisältävää maitoa ei taatusti pääse tuotantokoneistoon tavanomaisellakaan varoajalla.

– Dosentti Tammisola on oikeassa siinä, että EU:n luomusäädökset suosittelevat eläinten sairauksien ensisijaiseksi hoitokeinoksi fytoterapeuttisia eli kasveista saatavia valmisteita. Niitä suositellaan kuitenkin vain siinä tapauksessa, että tuotteilla tiedetään olevan todellista vaikutusta eläinlajin terveyteen, Pro Luomu täsmentää

Homeopatia -niminen humpuuki on todella kiusallinen asia, sillä tässäkään sitä ei haluttu ääneen mainita, vaan se yritetään kivuliaasti vaieta kiertoilmauksin, vaikka se kuuluu luomuun kuin voisilmä kaurapuuroon.

Etenkin Keski-Euroopassa fytoterapialla on pitkät perinteet eläinten hoidossa, mutta Suomesta tällainen osaaminen puuttuu lähes täysin.

Fytoterapeuttisten valmisteiden käyttö suomalaisten luomueläinten sairauksien hoidossa on vähäistä.

Koetetaanko tässä vihjailla, että Keski-Euroopassa homeopatia toimii ja sitä käytetään eläimien lääkitsemiseen?

Ilmeisesti mutta miksi se siellä toimii, vaikka edes yhtä näyttöön perustuvan lääketieteen tutkimusta meillä ei ole homeopatian tehosta, vaan se on pelkkää taikauskoista höpinää ravistetun veden muistista.

Mutta kylläpä sitä humpuukia koetetaan tänne väellä ja voimalla tuoda, kun ProAgria kurssittaa luomutuottajia aktiivisesti koko ajan ympäri Suomea, meidän rahoillamme:

Luonnollista ennakointia lehmien terveyteen - lehmien homeopaattinen hoito -koulutus

 


Kuvaus

Luennoitsijana Marjut Roivainen
Luennoitsijan koulutuksena on 4-vuotinen klassisen eläinhomeopatian koulutus Suomen Homeopaattisen Lääketieteen Instituutissa sekä kokemusta homeopatian käytössä omassa karjassa.

Kurssin tavoitteena tutustua joka navetan lääkekaappiin ja mahdollisuuksiin ennakoida ja parantaa karjan terveyttä homeopaattisin menetelmin.

Homeopaattisen lääketieteen instituutti?

Homeopatia ei ole tiedettä, lääketieteestä puhumattakaan, vaan taikauskoinen lääkintäjärjestelmä, joka ei ole tiedettä nähnytkään.

Ilmeisesti omituisilla lääkintäsäännöillä halutaan luoda joitain mielikuvia, joita en kykene ymmärtämään, sillä eipä tavanomaisiakaan eläimiä pumpata lääkkeitä täyteen, vaan Suomessa asia menee eläinlääkärien kautta.

Tuottaja ei voi lisäillä antibiootteja rehuihin tai omatoimisesti lääkitä eläimiään, vaan paikalle kutsutaan eläinlääkäri, jonka diagnoosin pohjalta eläinten lääkintä toteutetaan.

Lisäksi tuottaja maksaa lääkkeet omasta tulostaan, niin nykyisillä hinnoilla epäilisin turhaa lääkintää vältettävän kaikin keinoin.


 






2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...


EU-lainsäädäntö

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2007:189:0001:0023:FI:PDF

puhuu nimenomaan fytoterapeuttisten ja homeopaattisten tuotteiden käytöstä. Pro Luomu oli tahallaan ja epärehellisyyttään jättänyt tuosta 'homeopaattisen' pois ja puhui vain fytoterapiasta, koska ovat tajunneet mikä rasite luomulle tuo homeopatia on.

t. Jarrumies

Matti Pekkarinen kirjoitti...

Luomussa kaikki on toisin"
Myös "luomututkimuksessa" Luonnonlaki?

Matti