3. tammikuuta 2014

Keinomakeutettua Uutta Vuotta

Aspartaami lienee tällä hetkellä luonnollisuuteen vannovien pääpahis ja se on ollut sitä jo vuosia, kenties vuosikymmeniä.

Sokeri, tuo niin ihanan luonnollinen makea aine, on luomuihmisistä terveellistä että ihan hymyksi pistää, vaikka kuitenkin jo useat tutkimukset antavat viitteitä siitä, että sokerit ovat yhteydessä mm. suolistosyöpiin ja vaikkapa haimasyöpään, vaikkakin yhteydet ovat vielä rajallisia ja osin johtunevat siitä, että paljon sokeria nauttivilla on myös muita haitallisia elintapoja, eli tupakointi tai vaikkapa punaisen lihan suuri kulutus.

Kuitenkin Efsa kuunteli jälleen huolestuneiden kuluttajien ääntä ja otti aspartaamin jo vuosia ennen määräaikaa tieteelliseen uudelleenarviointiin ja siinähän kävi kuten aina ennenkin, eli aspartaami on täysin turvallista niillä käyttösuosituksilla, jotka sillä on ollutkin.

Virasto: Aspartaami on turvallista – ei vaurioita geenejä tai altista syövälle

 

Makeutusaine aspartaami on turvallista käyttää, sanoo EU:n ruokaturvallisuusvirasto Efsa. Sen asiantuntijaryhmä perehtyi kaikkiin aspartaamin haitoista tehtyihin tutkimuksiin ja julkisti kantansa tiistaina.

Lisäksi käytiin läpi myös nk. kiistanalaisia tutkimuksia ja niiden tuottamaa tietoa, joten kaiken huolen luulisi nyt olevan kaukana poissa, vai onko?

Verkkokeskusteluissa aspartaamilla on esitetty olevan lukuisia haittoja kuten ahdistuneisuutta, ärtyneisyyttä, huimausta, unettomuutta, masennusta ja käytöshäiriöitä.

Ja mikäli minussa on yhtään ennustajan vikaa, nämä samat ongelmat tulevat jatkumaan siinä väestönosassa, joilla ei ole taipumusta luottaa tieteen tekijöihin, vaan he mieluummin käyttävät maalaisjärkeä ja vetävät yksittäisen yksilön kokemuksista johtopäätöksiä, jotka koskevat suuria ihmisjoukkoja.

Luonnollisuuden puolustajille laskeutui makeutusainemessias taivaasta reilu vuosi sitten ja sen nimi on stevia. Stevia on siitä ihmeellinen aine, että koska se on muka luonnollinen, se on täysin turvallinen ja haitaton, vaikka steviasta oleva tieteellinen tutkimustieto on sangen vähäistä. Torstain Hesari toi hieman mausteita soppaan, joka löytyy täältä:

Stevia on mainettaan pahempi – aspartaamiakin voi annostella huolettomammin

 

Väi­te ste­vias­ta val­mis­tet­tu­jen ster­vio­li­gyl­ko­si­dien luon­nol­li­suu­des­ta tai luon­non­mu­kai­suu­des­ta on krii­ti­koi­den mu­kaan kui­ten­kin silk­kaa val­het­ta ja mark­ki­na­pu­het­ta. Tä­män­kin ma­keu­tu­sai­neen val­mis­ta­mi­ses­sa ni­mit­täin käy­te­tään ke­mi­kaa­le­ja. Ste­vio­lig­ly­ko­si­dien luon­nol­li­suu­des­ta on Yh­dys­val­lois­sa kiis­tel­ty jo­pa oi­keu­des­sa.
 Ste­vio­lig­ly­ko­si­dit ovat li­säai­nei­ta sii­nä mis­sä muut­kin ma­keu­tu­sai­neet. Ne kuu­lu­vat myös nii­den li­säai­nei­den jouk­koon, joi­den tur­val­li­sel­le käy­töl­le on sää­det­ty ylä­ra­ja. Ylä­ra­ja, niin sa­not­tu ADI-ar­vo, on jo­pa ma­keu­tu­sai­nei­den ma­ta­lim­pia. Esi­mer­kik­si as­par­taa­min tur­val­li­nen päi­väan­nos on kym­men­ker­tai­nen ver­rat­tu­na ste­vio­lig­ly­ko­si­dien tur­val­li­seen päi­väan­nok­seen.

Testasin stevialla makeutettua limonadia heti niiden tultua markkinoille ja minusta tuotteen maku oli outo ja ilmeisesti siihen pitäisi tottua. Lisäksi stevialimsoissa on aika paljon sokeria, sillä steviaa ei voi käyttää sen alhaisen ADI-arvon ja ilmeisesti maun takia pelkästään, vaan sokeria löytyy sellaiset 4-5 grammaa desissä, eli litran mukana menee jo n. 45 grammaa sokeria elimistöön. Aspartaamilimsoissa on sokeria 0 grammaa, jos kyseessä ei ole sellainen limsa, jossa on mukana täysmehutiivistettä ja silloin sokeria löytyy noin 0.2 grammaa desissä.

Joten oma valintani on virvoitusjuomien kohdalla aina täysin kaloriton aspartaami, jos virvoitusjuomalle on mitään tarvetta.

Tietenkin vesi on aina paras vaihtoehto ja virvoitusjuomat olisi syytä pitää kaupan hyllyllä, olipa niissä makeus luotu sokerin tai jonkin keinotekoisen makeutusaineen turvin.


6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Heippa! Mielenkiintoista lukea erilaisia näkökantoja asioihin. Oma valintani on silti "sokerilimu". Pidän sokeria -epäterveelisistä ominaisuuksistaan huolimatta- luonnollisempana vaihtoehtona kuin aspartaami. Kaikkea kohtuudella, eikös? :) Miksi aspartaamia ei suositella raskaana oleville jos kerran on vaaratonta? Tätä olen pohtinut jo pidemmän aikaa. Kiitos jo osaisit vastata!

Anonyymi kirjoitti...

http://kiloklubi.fi/artikkelit/Luomuruoka-terveellisemp%C3%A4%C3%A4-kuin-tavallinen/898/ ei liity tähän kirjoitukseen, mutta luomutuotteisiin ylipätään. Voisitko tehdä samantyylisen kirjoituksen tänne, jossa vertailet luomun ja "tavallisen" eroja puolueettomasti?

Kuluttaja mielikuvien syövereissä kirjoitti...

Luonnollisuudella ei ole mitään tekemistä terveellisyyden kanssa.

Aspartaami on sallittua raskauden aikana, samoin kuin asesulfaami sekä sukraloosi.

Sen sijaan syklamaatti ja sakariini ovat vältettävien listalla.

Raskaana oleville ei suositella montaa muutakaan asiaa, kuten inkivääriä, korvasieniä, pellavansiemeniä, pellavarouhetta, raakaa lihaa, raakaa kalaa, tinkimaitoa jne.

Yksi hankaluus erilaisissa elintarvikkeissa tai molekyyleissä raskauden aikana on se, että asiaa on hyvin vaikea tutkia, koska yksikään eettinen lautakunta ei antaisi lupaa sellaisiin kokeisiin, joissa testattaisiin asioiden myrkyllisyyttä sikiölle todellisessa tilanteessa, vaan asiat on saatu selville nk. kantapään kautta.

http://www.thl.fi/fi_FI/web/fi/aiheet/tietopaketit/ravitsemustietoa/suomalaiset/raskausaika/valtettavat_elintarvikkeet

Anonyymi kirjoitti...

Ok, hyvä tietää! Ja btw, alussahan sanoin, että sokeri -vaikka onkin epäterveellistä - kuulostaa silti paremmalle! Ei sinunkaan tarvitsisi niin ahdoton luonnollisuuden vastustaja olla! :) Enhän edes tiedä mitä aspartaami on! (ok, makeutusaine, mutta mistä se tulee, miten, mistä..?) Vaikka sokeri olisikin epäterveellisempää, lienee se silti "aidompi" vaihtoehto kun aspartaami. Ja kaikkeahan voi syödä kohtuudella? Ei sokeria tarvitse mielin määrin syödä/juoda. Sinä voisit ottaakin blogissasi vähän avoimemman näkökulman, kuulostat sellaiselta periaatevastustajalta jo! :) Harmi, että sinulle ei sovi "oikeiden" ruokien syöminen, joillain kun niillä on oikeasti vaikutusta hyvään oloon!

Kuluttaja mielikuvien syövereissä kirjoitti...

>> Harmi, että sinulle ei sovi "oikeiden" ruokien syöminen, joillain kun niillä on oikeasti vaikutusta hyvään oloon! >>

Minä syön aivan tavallista kotiruokaa, mutta jos joskus tarvitsee syödä eineksiä vaikkapa omien aikataulujen vuoksi, sen teen.

Sokerin terveysriskit ovat täysin kiistattomat, olipa miten luonnollista tahansa, joten ilman muuta käytän keinomakeutusta, samoin kuin suositusten mukaista tuotetta leivän päälle ja kovat rasvat jätän niille, joita kiinnostaa kokea infarktin ensimmäinen oire, joka on usein kuolema.

Ruokavalioni on suositusten mukainen, punaista lihaa välttelen, ja omasta olostani voin kertoa sen verran, että liikun hyvin paljon. Kuntosalia noin 3-5 kertaa viikossa, sekä lisänä kesätävyysurheilua, eli juoksua, pyöräilyä ja hiihtoa vuodenajan mukaan. Viime kesänä pyöräilyä noin 3500 kilometriä, joten jos oloni olisi kovin huono ja olisin saanut ruualla itseni kehnoon kuntoon, ei luultavasti onnistuisi.

Minua ei vain kiinnosta taikauskon levittäminen veronmaksajien rahoilla, jota luomu puhtaimmillaan on.

Syödä voi terveellisesti ilman luomua ja olo voi olla vallan erinomainen, ilman että tukee taikauskoisia markkinointitrendejä yhdelläkään eurolla.

Kuluttaja mielikuvien syövereissä kirjoitti...

>>> Enhän edes tiedä mitä aspartaami on! >>>

Kannattaisi ottaa selvää, niin monet turhat pelot jäisivät pelkäämättä. Googleen "aspartaami" johdattaa myös oikeaan tietoon, jos osaa roskan suodattaa pois näkyvistään.

Aspartaami on kahden hyvin yleisen aminohapon yhdistelmä, eli asparagiinihapon ja fenyylialaniinin.

Asparagiinihappo eli 2-aminobutaanidihappo (tunnetaan myös nimellä aspartiinihappo) on yksi luonnon 20 yleisimmästä aminohaposta.

Fenyylialaniini on vastaava hyvin yleinen aminohappo ja välttämätön aminohappo, mikä tarkoittaa, että elimistö ei kykene valmistamaan sitä itse, vaan sitä on saatava ravinnosta. Elimistö muokkaa fenyylialaniinia tyrosiini- aminohapoksi.

Kumpaakin aspartaamin aminohappoa on sinun elimistössä runsaasti, vaikka et nauttisi elämäsi aikana grammaakaan itse makeutusainetta.