9. helmikuuta 2016

Haluaisitko luomusynnytyksen?

Luomu on päässyt moniin sanoihin etuliitteeksi ja jo pidempään on ollut muotia puhua luomusynnytyksestä, joka ilmeisesti tarkoittaa luonnollista synnytystä, kuten luonto on sen tarkoittanut jossain ihanassa menneisyydessä, johon jotkut kiihkeästi halajavat.

Tosin monilla ihmisillä on ilmeisen outo käsitys ei-luomusta synnytyksestä ja tästä esimerkin tarjoaa hiihtäjä Aino-Kaisa Saarinen:

Aino-Kaisa Saarinen paljastaa Seutu4:lle: Tyttövauva tulossa!

 

Hiihtäjä on ehtinyt miettiä tulevaa synnytystä sen verran, että haluaa synnyttää ilman kivunlievitystä.
- Haluan luomusynnytyksen. En halua olla kännissä, kun synnytän.
– Jos muutan mieleni, niin korkeintaan suostun puudutukseen, Saarinen vannoo.

Ehkäpä synnytysvalmennuksien yms sisällössä olisi hieman parantamisen varaa, jos Aino-Kaisa Saarinen on siellä päässyt käsitykseen, että synnytyksessä ollaan kännissä, etenkin äiti ja hän sen johdosta haluaa synnyttää luomusti. Sitten jos Saarinen ei ole käynyt synnytysvalmennuksessa, vaan on hankkinut tietonsa netistä, jonkinlaista mediakriittistä silmää löytämälleen tiedolle ehkä kaipaisi.

Ja hän haluaa synnyttää ilman kivunlievitystä, mutta puudutus kelpaa ehkä. Että näin.

Sinänsä outoa, että luomu on päätynyt synnytyksen etuliitteeksi tarkoittamaan jotain luonnollista ja ihanaa, normaalia, kuten on aina tehty, koska jos luomusäännöt ulotettaisiin ihmisten synnytyksiin sairaalassa, niin sehän olisi jotain aivan kauheaa ja niin byrokraattista pelleilyä, että kansamme lisääntyminen loppuisi kuin seinään.

Luomu tarkoittaisi tarkoin säänneltyä synnytysmetodia, jossa ei säännöissä kitsasteltaisi ja kaikki pitäisi mennä juuri kuten säännöt määräävät, eikä mitään joustoa sallittaisi missään synnytyksen vaiheessa ja jos asiat alkaisivat mennä pieleen, niin se olisi sitten vain voi voi sentään.

Vanhempien pitäisi opetalla ulkoa käsittämättömiä sääntöjä synnytyksestä, joista ei voisi sitten poiketa edes kuolemanvaarassa ja esim.  sairaalan ikkunat olisi määritelty millin tarkkuudella, että mikä niiden pinta-alan on oltava jotta synnytystä voi markkinoida luomuna.

Sitten jos alkaisi mennä jokin asia pieleen, niin mikäli aiot markkinoida synnytyksesi luomuna, ei juuri mitään modernin lääketieteen keinoja olisi käytössä, vaan ne kaikki olisi kielletty jonkin epämääräisen syyn, yleensä mutun ja mielikuvien pohjalta.

Ja tällaisten luomusynnytysten markkinoinnissa pitäisi aina muistaa historia, eli se aika kun todellakin oli pakko synnyttää "luomusti" ja se ei todellakaan ollut mitään luonnonmukaista autuutta.

Arno Forsius: Synnytysten historiaa

 

Raskaus ja synnytys ovat ihmissuvun perustavia, normaaliin elämänkulkuun kuuluvia tapahtumia. Ne ovat kuitenkin naiselle fyysisesti suuria ponnistuksia. Uuden perillisen syntymä merkitsi aikaisemmin varsin usein synnyttäjän tai syntyvän lapsen tai toisinaan molempien kuolemaa. Synnyttäjän kuolema on perhekunnalle huomattava menetys, ja sen seurauksena tavallisesti yksi tai useampi lapsi jäi vaille äidin huoltoa. Lisäksi raskaus ja synnytys ovat olleet psyykkisesti erittäin koskettavia sekä naiselle että hänen lähipiirinsä ihmisille, minkä vuoksi niihin on aina liittynyt hyvin voimakkaita ja usein ristiriitaisia tunne- ja arvolatauksia. 

Vuosituhansien ajan synnyttäminen oli kohtalonomainen tapahtuma, johon liittyviä uhkia ei voinut juuri mitenkään ehkäistä. Vasta noin 1500-luvulta alkaen on kehittynyt keinoja synnytyksiin liittyvien vaarojen vähentämiseksi, mutta kehitys oli hyvin hidasta aina 1800-luvun puoliväliin saakka. Nykyinen taso on saavutettu kehittyneissä maissa pääasiallisesti 1930-luvulta lähtien. Kehitysmaissa raskauden, synnytyksen ja lapsivuoteen aiheuttama äitiyskuolleisuus on yhä moninkertainen kehittyneisiin maihin verrattuna.
Koko juttu on lukemisen arvoinen, kuten kyseiset lääketieteen historiaa käsittelevät jutut jokainen.

 Joten voisi kysyä, että miten ihmeessä joku on keksinyt pistää synnytykseen luomu-etuliitteen ja että se tarkoittaisi jotain menneiden aikojen ihanuutta?

 

Ei kommentteja: